Mental träning är bara till för de som har problem? Eller….

30 maj, 2022

Jag är själv uppväxt med och har tränat i kulturen att som ryttare ”reder man sig själv”. Att antyda att det var något man inte klarade av eller oroade sig för gjorde man inte.

Några var ”fegisar”, och vågade öppet säga att de backade för att göra vissa saker. Sådan ville man inte vara.

När jag ramlade av in i ett hinderstöd (den gamla sorten som vägde 30 kilo) och snittade upp ett 10 cm långt jack i benet, ägnade vi resten av kvällen till att berätta om alla skador vi fått o ridit med…

Så att tala om känslor och osäkerhet, att våga berätta om hur man kände inför en tävling var otänkbart. Klart du kunde säga att du var nervös, och skratta bort det, men det skulle inte på något sätt påverka din prestation. Var någon annan nervös, så skakade man på huvudet och konstatera att han/ hon nog var lite vek och det gick det inte att göra något åt och att det var synd om denne.

Så om jag säger att jag tränar mentalt så tror folk att jag är nervös och har problem?

Jag hörde någon säga att mental styrka är en personlig egenskap, antingen har man det eller så har man det inte(!)

Det är väl ungefär som fysisk styrka och kondition då? Antingen är du född sådan eller inte, och det går inte att göra något åt???

Självklart går mental styrka att träna precis som kondition och fysik! Du behöver hålla din mentala kondition i gång, för att kunna hantera det som händer och vara stark när det behövs.

Mental träning är så mycket mer än att hantera spänning.

Att lära sig hantera nervositet är den lätta delen. Det vi ryttare har svårast med är att våga uttala, precisera och planera våra egna mål och att träna för att nå dem.

När vi sätter mål så är det oftast för hästen, som självklart inte har någon idé om målsättning mer än att gå i hagen och äta gräs. Mål för hästen är vår tanke om hur utbildningen ska ske, du som ryttare har dina egna mål.

Om inte ryttarens når dit den önskar så beror det också på hästen, den blev halt eller såldes eller räckte helt enkelt inte till och om det inte beror på hästen så beror det på tränaren.

Vår första insikt måste vara vems målet är? Självklart är det du som ryttare som bär ansvaret för ditt eget mål. Det är du som vill och önskar och hoppas. Att sätta upp sitt mål och förstå vad som krävs för att nå det är steg ett. Då ändras dina tankar och blir målinriktade på ett tydligare sätt, samtidigt byggs ditt självförtroende upp.

Det är detta som den mentala träningen är till för! Att dagligen fokusera på det som för dig mot målet, att leta lösningar och träna konstruktivt. Att ta eget ansvar.

Nästa fas är hur vi påverkar hästen genom våra tankar. Alla som rider påverkar sin häst varje dag genom tanken, utan att vara medvetna om det. Det som är spännande är när vi lär oss att styra våra tankar till det som vi verkligen vill ska hända. Det är då ridningen blir lätt och all vår utbildning som ryttare kommer till sin rätt.

När vi kommer till insikt om vad träning verkligen innebär. Att upprepa, finslipa, förbättra. Det är träning!

Det är inte som jag hörde någon säga – Äsch, mental träning, det har jag provat en gång. Det funkade inte!

Boka tid för ett gratis introduktionssamtal! https://meetings.hubspot.com/maria-sundin