Skapa förtroende och tillit.

28 februari, 2016

För att hästen ska utföra det vi ber den om behöver den känna förtroende och tillit. Tillit till dig som ryttare och förtroende för uppgiften. Det är du som ryttare och ledare som skapar detta förtroende.

Vad behöver du för att lita på det du gör?

Det du behöver börja med är att i träning och tävling bestämma dig för ditt system. Hitta ett sätt att rida som passar för det du vill göra. T.ex en grund för uppvärmning av hästen som du kan utföra på vilken yta som helst. Alla framridningar är inte optimala och du behöver dela dem med många andra. Om du och hästen känner igen det ni gör så blir ni båda lugna och trygga, även i orolig omgivning.

Lita på det du gör. Rid likadant på träning som på tävling, oavsett omständigheterna. Självklart behöver du anpassa dig efter olika situationer, men det betyder inte att du ändrar din tro på det du gör.

Många säger att deras hästar hoppar dåligt när hindren är låga- är det verkligen så? Eller kan det vara att ryttaren inte har lika tydligt fokus, inte är lika noga med väg, galopp och anridning? Hästen behöver vara trygg i att få samma information till varje hinder, när ryttaren tappar fokus gör hästen det också och blir ”slarvig”

Som hoppryttare på en bana behöver du endast fokusera på två saker, galoppen och vägen.

Du ska inte fokusera på om hästen skjuter ut en bog, eller om den skyggar för något i hörnet eller något som helst annat. Hästen behöver känna ryttarens tydliga fokus på vägen ( vart den ska) och galoppen( vilket tempo den ska hålla). Om det är något som inte fungerar i hästens lydnad så tränas det på marken vid ett annat tillfälle- inte på tävlingsbanan!

Du är här och nu, och behöver fokusera på det som är viktigt!

Du ska träna på din grund- galoppen och vägen- och lita på den. När du litar på det du gör får hästen förtroende för dig och kommer att hjälpa till när det behövs. En ryttare som tvivlar på det den gör ger hästen signaler om fara. Hästen kan inte känna skillnad på om du är arg på dig själv, frustrerad eller nervös, den känner bara din spända kropp= fara.