Tillit och självförtroende

8 oktober, 2019

 

Tillit

– är något grundläggande för allt vi gör med vår häst. Känner inte din häst tillit till dig som ledare och ryttare så är det mycket svårt att få den att överhuvudtaget göra något vi vill- det kan handla om något så enkelt som att leda den till hagen.

För mig så bygger framförallt hoppningen i alla delar på tillit.

Hästen– behöver känna tillit till sin ryttare. Det innebär att den litar på att du som ryttare inte utsätter den för något som innebär fara. Detta är en insikt som en häst skaffar sig på 10 sekunder när en ny ryttare sitter upp. De känner direkt om den litar på ryttaren eller inte. I första steget handlar det naturligtvis bara om den litar så mycket på ryttaren att den vågar/ vill  följa ryttarens signaler. För att kräva svåra saker av hästen behövs en mycket djupare tillit. Hästen känner mycket snabbt om ryttaren litar till sig själv, vilket betyder att ryttaren måste tro på det den gör.

Ryttaren– måste känna tillit till hästen. Ett ömsesidigt förtroende skapar resultat. Om ryttaren inte litar till hästen så gå tillbaka och ändra kraven till en nivå där ni kan mötas. Var också klar över att du som ryttare själv tror på det du gör.

Uppgiften– för att resultatet ska bli bra måste både häst och ryttare måste vara klara över vad som är uppgiften och lita på sina kunskaper och sin möjlighet att utföra den.

Hur skapar man då tillit?

Genom att häst och ryttare tillsammans antar utmaningar som är lagom svåra. Från början kan dessa vara enkla och grundläggande och sedan öka i svårighetsgrad. Det är viktigt att ryttaren är lyhörd för hästens signaler.

Hur bygger man självförtroende hos häst och ryttare?

Genom att göra saker bra ökar självförtroende hos både häst och ryttare( se tidigare inlägg ”Att träna det man är bra på”)

Att anta utmaningar och klara av dem.

Här gäller det verkligen att du som ryttare antingen har förmågan att bedöma utmaningen eller att din tränare kan hjälpa dig att anpassa svårighetsgraden. Här är också viktigt att förstå att utmaningar är individuellt för både häst och ryttare. Det som är lätt för det ena ekipaget kan vara en stor utmaning för det andra. Det som är lätt för dig som ryttare kan vara svårt för din häst.

Om det inte fungerar?

Som ryttare måste du alltid vara den som leder utvecklingen. Fungerar inte det mål som är uppsatt- fråga dig alltid om du har satt det för högt eller om ni båda har förtroende för uppgiften. Ett gott förtroende gör att häst och ryttare kan hjälpa varandra, detta fungerar dock bara till en viss gräns, blir det övervikt åt ena hållet så tar förtroendet snart slut. En häst som alltid får ”hjälpa” sin ryttare tröttnar snart om den inte får stärka sitt självförtroende på annat sätt.

Att återställa ett förlorat självförtroende.

Det gör du genom göra uppgifter som ni klarar av. Det stärker både ryttare och häst samt deras gemensamma tillit till varandra.

En unghäst som får hoppa många rundor felfritt i låga klasser får ett självförtroende att gå vidare till högre klasser utan problem. En krasch i ett hinder, som kanske var en för svår uppgift, kan förstöra tilliten till uppgiften för både ryttare och häst.

En ryttare som hoppar många felfria rundor på en nivå som känns lätt skapar tillit både för uppgift, till sin häst och sig själv.

I de allra flesta fall där problem uppstår är tilliten mellan häst och människa skadad. Backa tillbaka, ha tålamod och använd din känsla.