Utmaningar, motiverande eller jobbiga?

26 mars, 2018

När ryttare sätter mål och börjar planera hur de ska använda sina resurser och sin träning för att utvecklas så upplever de allra flesta i början en snabb utveckling och stor glädje. De som rider med tanke och medvetenhet (Enkla hoppskolan) blir oftast upprymda, glada och det mesta går som på räls. Men så kommer dagen då antingen något av olika anledningar går åt skogen eller att du bestämt dig för att anta dina större utmaningar. Plötsligt går det inte alls lika bra längre. Humöret åker ner till noll, och känslan av att vara tillbaka på ruta ett är påtaglig. ”Här var jag ju innan jag började med detta, mental träning fungerar inte på mig!” Det är just här som den mentala styrketräningen kommer in, det är nu utvecklingen börjar.

Du är INTE tillbaka på noll! Tvärtom du har massor av utökad kunskap om hur du ska göra, nu är det dags att använda den. Detta är skillnaden mot att utvecklas eller att fortsatta i invanda banor. Din hjärna känner igen känslan av misslyckande och återvänder raskt till invanda spår med tankar som” det är ingen idé, jag kan inte det här” eller ”nu kommer jag att förstöra min häst, det är lika bra jag lägger av”

Så är det såklart inte! Du behöver fundera på: varför blev det fel? Varför hände detta? Du kan hitta vilket svar som helst på dessa frågor men vanligt är att när svårigheterna ökar( hindren blir högre) så sviktar vi i tron på att vi ska klara av uppgiften. Så fort du tappar tron så gör hästen det också. Många tror att dåliga språng eller vägringar gör att deras häst kommer att sluta hoppa och vågar inte försöka.

Det stämmer inte. Det som stämmer, det är att hästen slutar hoppa när ryttaren inte tror på det. När ryttaren blir frustrerad, besviken, arg över ett misslyckat försök och ”ger upp”. Då får hästen en känsla av fara och obehag, och är inte intresserad av att ta itu med uppgiften som framkallat detta. Hästar är naturligtvis olika känsliga med olika temperament, och ”tål” mer eller mindre påverkan från ryttaren. Vissa hästar tål inte ens att du ”tänker” på dem. Hästar som under längre tid får hoppa med en ryttare som är svag i sin tro på sig själv och sätter tilltro till annat i omgivningen, kommer att vara ojämn i sin prestation. Ibland hoppar den , ibland inte. Den känner sig osäker på grund av att ryttaren signalerar olika. Att en häst stannar på ett hinder beror ju i övrigt oftast på rent tekniska fel, dålig väg eller dålig galopp. Detta är lätt att träna och du behöver hitta den nivå där du som ryttare har din säkerhetsnivå. Hur säker behöver jag vara?

Alla människor har olika säkerhetsnivå när det gäller att ta sig an utmaningar. Vissa behöver endast en låg garanti för att de kommer att klara uppgiften, medan andra behöver vara till 99% säkra för att känna tilltro till sin förmåga. Allt detta tränar du med den mentala styrketräningen, genom att följa ett tydligt utvecklingssystem och skapa tilltro hos dig. Detta tar olika lång tid för olika personer, men du ska aldrig någonsin tro att det inte går!